IGNIS - Grill betonowy (kominek ogrodowy)

3 w jednym grill, rożen, wędzarnia.

Mercedes wśród grilli betonowych

grill betonowy ignis ze stolikiem kominek darkom
grill betonowy ignis ze stolikiem kominek darkom

Grill ten przeznaczony jest do ustawienia na wolnym powietrzu (na tarasie, na działce, w ogrodzie). Jego podstawowe zastosowanie to przygotowanie potraw na ruszcie grillowym i obrotowym szpikulcu rożna. Dodatkową zaletą jest możliwość wykorzystania kominka jako wędzarni.

Grill wykonany jest z betonu termoodpornego na bazie kruszywa ceramicznego, zbrojony hybrydowo jak i konstrukcyjnie. Pokryty jest farbą akrylową odporną na czynniki atmosferyczne.
Nasze Grille były testowane z zamontowaniem wkladu żeliwnego do ciągłego palenia o mocy 14KW który osiągał temperature ponad 500 stopni celcjusza, prosze nie dać sie nabierać na wyroby podobne ze względu na niższą cenę wykonywane z kruszywa rzecznego składające sie z kilkunastu elementów itp.

Nasze kominki wykonywane są z pełnych odlewów. Jesteśmy doświadczoną firmą w tej dziedzinie która produkuje kominki od ponad 20 lat z zastosowaniem najnowszych technologji i zbrojeń które napewno posłużą Państwu przez lata.

  • ciężar - ok. 400 kg
  • wysokość - 230 cm
  • szerokość - 120 cm (opcaj ze stolikiem 170cm)

Wymiary i kolorystyka do uzgodnienia

OPIS TECHNICZNY

Kominek powinien stanąć na stabilnym wypoziomowanym podłożu.
Klient przygotowuje podłoże kominka oraz kanał ziemny do wędzarni (opcjonalnie) we własnym zakresie.

Kominek składa się z trzech elementów głównych, które po ustawieniu jeden na drugim (w kolejności od 1 do 3) stanowią całość

  • poziom 1 - skład opału (podstawa kominka)
  • poziom 2 - grill i rożen (komora wędzarnicza)
  • poziom 3 - wyciąg spalin

PALENIE

  • węgiel drzewny lub drewno liściaste drobne (spalanie na blasze paleniska - poziom 2)
  • drewno liściaste grubsze do wędzenia (spalane w kanale ziemnym).

Nie palić na poziomie 1.

WYPOSAŻENIE

  • ruszt grilla (57 x 43 cm lub 70 x 43 cm) z rączkami - ze stali kwasowej nierdzewnej (wieczny)
  • szpikulec rożna
  • blacha paleniska

Ruszt z rączkami oraz szpikulec rożna wykonany jest ze stali kwasowej nierdzewnej (wieczny).

WYPOSAŻENIE DODATKOWE (opcjonalne)

  • pokrywa komory grilla oraz pokrywa komory składowej - do wędzarni
  • silniczek rożna grillowego
  • termometr z sondą

Na życzenie Klienta dodatkowe ruszta oraz inne oprzyrządowanie.

termometr z sondą darkom termometr z sondą darkom

termometr z sondą

silniczek rożna grillowego

Rodzaje daszków

daszek 1 (łukowy niski)

daszek 2 (dwuspadowy)

daszek 3 (łukowy wysoki)

daszek 4 (falisty niski)

Wykorzystanie kominka jako wędzarni

Wykorzystując kominek jako wędzarnię należy zakryć pokrywami komory 1 i 2, natomiast palenie rozpocząć z tyłu kominka w przygotowanym kanale ziemnym, biegnącym pod poziomem 1 do dolnego wlotu otworu dymowego (w odległości 100 cm od brzegu kominka). Przedmiot wędzenia należy umieścić w komorze nr 2 na wieszaku wędzarniczym lub ruszcie.

Możliwy jest zakup poszczególnych części do samodzielnej budowy kominków ogrodowych.


Pozostałe grille betonowe z funkcją grilla, rożna oraz wędzarni

Top